ΠΑΝΣΕΤΑ ΜΕ ΓΛΑΣΟ ΑΠΟ ΠΕΤΙΜΕΖΙ ΚΑΙ ΛΕΜΟΝΙ

Χριστουγεννιάτικο: πανσέτα με γλάσο από πετιμέζι και λεμόνι
 
Προετομασία Ψήσιμο

Επιμέλεια: Βαγγέλης Θεοδώρου

Ακόμα μία γευστική ιδέα προτείνει για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι η Ντίνα Νικολάου, με την οποία το star.gr επικοινώνησε για να μας δώσει ιδέες για το μενού της γιορτής!

Σας συμβουλεύω να μην παραλείψετε ή αντικαταστήσετε το πετιμέζι! Είναι ακριβώς αυτό το υλικό που απογειώνει το γευστικό αποτέλεσμα, καραμελώνει έξοχα και κυρίως, δίνει μια εξαιρετική ελαφρώς καπνιστή, πυκνή, μεστή γεύση στο γλάσο. Αν παρόλα αυτά δεν βρείτε (πράγμα σπάνιο γιατί πωλείται σχεδόν σε όλα τα σούπερ μάρκετ και μπακάλικα), αντικαταστήστε το με μείγμα από μέλι και βαλσαμικό ξίδι.

Προετοιμασία: 10΄, Ψήσιμο: περίπου 50΄


ΥΛΙΚΑ (για 4 μερίδες ως ορεκτικό)


700 γρ. χοιρινή πανσέτα, σε ενιαίο κομμάτι, πλυμένη και καλά σκουπισμένη
ελαιόλαδο, για το άλειμμα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το γλάσο
6 κουτ. σούπας πετιμέζι
2 κουτ. σούπας πικάντικη μουστάρδα
ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι
χυμός από 2 λεμόνια
¼ κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνω το φούρνο στους 220°C. Στρώνω με λαδόκολλα μια μεγάλη λαμαρίνα φούρνου (ή το μεγάλο ορθογώνιο ταψί του φούρνου).

Αλείφω με ελαιόλαδο την πανσέτα από όλες τις μεριές και την αλατοπιπερώνω γενναιόδωρα.

Τη βάζω στη λαμαρίνα (ή στο ταψί) και την ψήνω για 30 - 35 λεπτά, μέχρι να δω ότι ροδίζει.

Σε ένα μπολάκι ανακατεύω τα υλικά του γλάσου (πετιμέζι, μουστάρδα, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού και το πιπέρι καγιέν). Βγάζω το ταψί από το φούρνο και αλείφω την πανσέτα με το γλάσο. Συνεχίζω το ψήσιμο για άλλα 10 - 12 λεπτά περίπου, γυρίζοντάς την μια-δυο φορές για να καραμελώσει καλά η επιφάνεια, να σκουρύνει και να γυαλίσει ομοιόμορφα.

Τη βγάζω από το φούρνο, την αφήνω να «ξεκουραστεί» για 5 λεπτά και την κόβω σε φέτες. Σερβίρω αμέσως και συνοδεύω με σαλάτα εποχής και, προαιρετικά, με τηγανητές πατάτες.

 

Από το star.gr 

Πρόσθετες πληροφορίες